Under the Surface Miin Triuwa

Na de eerste twee volledig vrij geïmproviseerde albums Under The Surface (2017) en Trinity (2019) – beiden voor een Edison genomineerd – zet Under The Surface een volgende stap met Miin Triuwa. Op dit bijzondere derde album reflecteert de band op zijn eigen achtergrond en vinden de bandleden hun eigen ‘folk’. 

Sinds de oprichting in 2015 beleeft Under The Surface internationaal succes. Drummer Joost Lijbaart zag de potentie van de groep en wist meer dan 200 concerten in 25 landen op 4 continenten te organiseren in Afrika, Zuid-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Europa. Geïnspireerd door de vele reizen en culturen waarmee de groep in aanraking kwam, ontwikkelden de bandleden een unieke improvisatietaal; een combinatie tussen jazz, folk, etnische en elektronische muziek.

Eigen roots

Met Miin Triuwa begeeft Under The Surface zich op een nieuwe muzikale reis. In plaats van op zoek te gaan naar andere werelden, keek de groep met dit project naar binnen en onderzocht hoe hun eigen roots invloed hebben op hun muziek. Under The Surface heeft een drang om tot een universele essentie van verschillende culturen te komen. Zo werd voor dit album de verbinding gelegd met onze eigen ‘vergeten’ taal, het Oudnederlands; de taal die tussen ca. 600 en ca. 1150 in Nederland werd gesproken en qua klank verwant is aan het Gaelisch en IJslands. Een taal die anders en tegelijk vertrouwd is.

Uit: Vrees en Beving, van het album Miin Triuwa.

gihori gibet miin endi ni varwerp beda miina, githenki miin
herta miin gidruovit is an mii, endi vrohta duodes viel over mii
vrohta endi bivunga quamon over mii, bithekoda mii thimsternissi
endi ik quath wie sal gevan mii vetheron also duvon, ik vliugan sal 

Hoor mijn gebed en verwerp niet mijn bede, denk tot (aan) mij
mijn hart is ontroerd in mij en de vrees des doods overviel mij
vrees en beving kwamen over mij en duisternis bedekte mij
en ik zei, wie zal mij geven vederen als van een duif, en ik zal vliegen 

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter