Tiendschuur weer open vanaf 3 juni

Met de nodige aanpassingen en ondanks tekort aan vrijwilligers

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen heeft alles op alles gezet om haar deuren weer te kunnen openen. Vanaf 3 juni is het museum er klaar voor. Het vrijwilligers bestand is door RIVM richtlijnen sterk afgeslankt en dit maakte de baliebezetting tot een grote uitdaging. Na de nodige aanpassingen voldoet de Tiendschuur aan de richtlijnen van de nieuwe 1,5 meter samenleving en kan het veilig bezocht worden. Wel moet een bezoek vooraf gereserveerd worden. De cursussen en workshops worden ook hervat met 1,5 meter-afstand setting. De expositie ‘Klei met een grote K’ is nu te zien in het museum. Deze is verlengd tot en met 20 september.

Het is even wennen, de nieuwe richtlijnen voor musea in coronatijden. Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen gaat in aangepaste vorm open vanaf 3 juni. Spontaan er heen kan niet meer, reserveren vooraf is noodzakelijk. De 1,5 meter afstand wordt in acht genomen en daardoor kan een beperkt aantal bezoekers per ruimte en in het gehele gebouw worden toegelaten. Met een speciale routing en een aparte in- en uitgang wordt het publiek door het museum geloodst. Met een groep op bezoek komen en samen een rondleiding of workshop doen, kan voorlopig helaas nog niet. Wél worden de cursussen en workshops hervat in een aangepaste opstelling waarbij de cursisten voldoende afstand van elkaar kunnen houden, verdeeld over meerdere lesruimtes.

Tijdens de sluiting is er gewerkt aan een virtueel museum bezoek. Het is nu mogelijk om via de homepage van het museum, de expositie en enkele topstukken en nieuwe aanwinsten online te bekijken. Ook is er een webshop opgezet en kan de handgemaakte keramiek worden besteld zonder het museum te hoeven bezoeken.

Net als veel andere musea draait de Tiendschuur grotendeels op vrijwilligers, 95% van alle medewerkers zijn vrijwilliger. Helaas valt daar een groot deel van weg omdat zij tot de risicogroepen behoren of zekerheidshalve thuis blijven met naasten die tot de risicogroepen behoren. Dit is een groot probleem waar veel musea met vrijwilligers nu mee kampen. De Tiendschuur probeert met inzet van vrijwilligers uit andere afdelingen en vaste medewerkers het toch mogelijk te maken om het museum te openen. Daarnaast is het keramiekcentrum dringend op zoek naar extra vrijwilligers die in deze lastige tijd willen helpen.

Wanneer de deuren weer open gaan zal de expositie “Klei met een grote K” nog te zien zijn. Deze stond pas nog maar een maand toen corona uitbrak. Daarom is de expositie verlengd tot en met 20 september. De zomerexpositie is opgeschoven naar 2021, deze is georganiseerd in samenwerking met de Passiespelen die ook naar 2021 zijn opgeschoven.

De expositie ‘Klei met een grote K!’, kunstzinnige keramische hoogtepunten verwijst naar het tijdschrift de ‘kleine K’. Dit digitale keramisch magazine bestaat vijf jaar. Sinds 26 december 2014 zijn er 60 edities verschenen. Met interviews, rapportages en stap-voor-stap uitleg van keramische technieken (knowhow). Het werk van deze 300 keramisten kwam aan bod. Keramiekcentrum Tiendschuur mocht voor een overzichtstentoonstelling kiezen uit dit enorme aantal. Deze expositie laat een dwarsdoorsnede zien van het aanbod van de afgelopen vijf jaar en biedt daarmee tegelijkertijd een overview van kunstzinnige keramische hoogtepunten over de hele wereld in de afgelopen vijf jaar. Het is een ode aan het keramische vakmanschap en biedt een inspirerende kijk op de hedendaagse keramische kunst.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Wally Asselberghs (BE); Paula Bastiaansen (NL); Stéphanie Bertholon (FR); Lisa Biris (NL); Willy van Bussel (NL); Carolyn Genders (GB); Mark Goudy (US); Barbara Hast (DE); Ann Van Hoey (BE); Jongjin Park (GB); Guy Van Leemput (BE); Joris Link (NL); Liza Riddle (US); Judit Varga (HU); Fabienne Withofs (BE), Maria Wojdat (GB).

Reserveren bezoek online of telefonisch. Voor meer informatie zie: www.tiendschuur.net, info@tiendschuur.net, 077-3260213.

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen, Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter