“RHYTHM” Themaconcert Vocal Group Joy, Venlo

“RHYTHM” Themaconcert Vocal Group Joy, Venlo

Veel Afrikaanse muziek en muziek die daarop is geïnspireerd: van Chubby Checker tot Coldplay

 

WORK SONG, GOSPEL, RAGTIME, JAZZ, ROCK & ROLL, SOUL, DISCO, REGGAE, ETC.

Waar het mensen in hun dagelijks leven niet zo gemakkelijk lukt om tot elkaar te komen en een samensmelten van culturen aan te gaan is dit in de muziek anders. Allemaal kennen we wel de oude schoolliederen als b.v. “Kumbayah my Lord”, Swing low sweet Chariot” en vele anderen. Ook zongen we uit hartenlust in de 60-er jaren mee met Rock & Roll-nummers van Chubby Checker of Elvis Presley. Maar welke weg heeft de muziek afgelegd tussen “Kumbayah my Lord” en b.v. “Viva la vida” van Coldplay?

Vocal Group Joy vond dat een mooie ontdekkingsreis. Het resultaat is verwerkt in ons nieuwe concertprogramma met als thema: “Rhythm”. Sprankelende, enthousiaste Afrikaanse liederen uit verschillende regio’s van dit prachtige continent staan in de eerste helft van het concert op het programma. Denk bijvoorbeeld aan “Yesu ni wangu” als traditioneel Swahili song en “Mamaliye” als traditioneel Zulu-song.

Geleidelijk komt de gospelmuziek in beeld. De muziek van het hart met veel bezieling, prachtig gezongen door de slaven uit de zwartste periode van de Amerikaanse geschiedenis. Muziek die hen op de been hield en bemoedigde.

Na de beëindiging van de slavernij drong de invloed van de Afrikaanse muziek door in onze westerse muziek. Ragtime muziek, zoals wij die wel kennen als achtergrond bij de oude geluidloze films in de bioscopen en Jazzmuziek. Die ontwikkeling leidde in de 50-er jaren tot het ontstaan van de Rock & Roll. Een mengstijl met elementen uit Rhytm & Blues, gospel en Country & Westernmuziek. Fats Domino, Little Richard, Bill Haley, waren de grote helden van het eerste uur. Gevolgd door o.a.  Elvis Presley en Chubby Checker. Geleidelijk gingen westerse stijlen zich vermengen met deze ritmische muziek. Soul, disco, hip-hop etc.

Joy geeft daar een kleine impressie van in de 2e helft van het concert met nummers als, “Let’s twist again”, “Fame”, ”Hey Brother”, etc.

Tijdens de uitvoering van twee Rock & Roll nummers van Joy zullen dansers van BALLET & DANCE Studio Dorris Titulaer voor speciale dansacts zorgen.

Verder brengen ze een solo-act met Latjins-Amerikaanse invloeden. Afrikaanse ritmiek en Spaanse melodie zijn daarin een fusie aangegaan.

U wilt dit mooie avontuur beslist niet missen. Beleef het met ons.

MUZIEK: VOCAL GROUP JOY o.l.v. Gerda Hendrikx. Ad Welten, basgitaar. Jan Voermans, slagwerk.

Erwin Muller, piano.

BALLET & DANCE Studio Dorris Titulaer o.l.v. Marianne Kosenkranius    

VENLONAZAAL, ZONDAG 28 APRIL 2019, 15.00u

TOEGANGSPRIJS ONLINE € 10,00 (Vrienden van Joy en kinderen onder 12 jaar: € 7,50)

TOEGANGSPRIJS AAN DE KASSA: € 12,50

START KAARTVERKOOP: 10 JANUARI 2019   via  kaartverkoop@vocalgroupjoyvenlo.nl                               (De kaarten liggen op de dag van het concert bij de kassa voor u klaar)

 

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter