Onderduikers en verzet in de Roerstreek

TIJDELIJKE TENTOONSTELLING ONDERDUIKERS EN VERZET IN DE ROERSTREEK IN HET ROERSTREEKMUSEUM

In 2020 wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is, dat Nederland na 75 jaar bezetting bevrijd werd. Het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg start op 3 november 2019 met de tijdelijke tentoonstelling Onderduikers en verzet in de Roerstreek. Deze tentoonstelling loopt tot 15 maart 2020.Entreeprij volwassenen 4,00 euro, kinderen tot 12 jaar 2,00 euro.

Bij oorlog denken we meestal aan soldaten, gevechten en bombardementen. Maar wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor kinderen en hun ouders? Kon je nog wel naar school en wat deed je als er geen elektriciteit was? Wat is onderduiken eigenlijk en waaróm moesten die mensen onderduiken?  Wat was het risico als je deze mensen een schuilplaats bood en vooral: hoe verborg je mensen zonder dat anderen dit merkten?  Had je wel eten voor deze onderduikers als je zelf al zo weinig te eten had.  Waarom moest de radio verstopt worden?  Allemaal vragen waarop de tentoonstelling een antwoord probeert te geven, ook aan de jeugd. Bovendien kun je filmpjes bekijken over de belevenissen van mensen uit die periode.

Het Roerstreekmuseum brengt ook een boek uit met dezelfde titel. Een verzameling aan verhalen van mensen die deze periode moesten onderduiken of op een andere manier moesten zien te overleven. Het schept een duidelijk beeld van hoe het leven toen was. Koop je het boek bij je entreekaartje, dan krijg je 2,00 euro korting.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 3 november 2019 tot 15 maart 2020. Zie voor openingstijden en  verdere informatie www.roerstreekmuseum.nl

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter