Lezingencyclus Amerika door Jos van Gend

John F. Kennedy: een nieuwe kijk op en een andere waardering van JFK meer dan vijfenvijftig jaar later.

De bijeenkomsten van de cyclus zijn op donderdagavond 24, 31 oktober en 7 november 2019. Hier komt Jos van Gend vertellen over 3 interessante onderwerpen (zie hieronder). Jos van Gend is neerlandicus met een grote belangstelling voor Amerika en zijn geschiedenis. 

Lezing 1: De Cuba crisis

De Varkensbaai invasie in Cuba in 1961, de vrije toegang van de geallieerden tot heel Berlijn, de reactie op de bouw van de Muur, de risico’s van de atomaire afschrikkingsstrategie leidden tot de Cubacrisis in 1962. Dat liep allemaal gelukkig goed af, maar het heeft maar weinig gescheeld of het was fout gegaan. Met verwoestende gevolgen voor ons allemaal!

Lezing 2: Kennedy en de burgerrechten

Onder aanvoering van de charismatische dominee Martin Luther King strijden de zwarte Amerikanen voor hun burgerrechten. Dat leidt tot straatgeweld, het in brand steken van kerken en moordaanslagen op zwarte activisten. Hoe reageerden John en Robert Kennedy, zijn broer en de minister van Justitie, daarop?

Lezing 3: Een vergelijking met Lyndon Johnson, zijn opvolger

Het beeld van Johnson is sterk gekleurd door de oorlog in Vietnam met op een bepaald moment een legermacht van bijna 500.000 manschappen in Zuid-Vietnam en zware bombardementen op Noord-Vietnam. Hij kreeg door de Vietnamoorlog een heel negatieve reputatie (‘Johnson molenaar’ was de leuze in talloze demonstraties in Nederland), maar was hij in sociaaleconomisch opzicht niet een veel bekwamer en vooruitstrevender politicus dan Kennedy? De Wetten op de burgerrechten en de Wet ter bestrijding van de armoede kwamen er door zijn toedoen. Kennedy kreeg die niet door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Johnson wel en in zeer korte tijd. Over welke bekwaamheden beschikte Johnson dan wel en waar had hij die verworven? De eerste vier delen van de monumentale biografie over Johnson van Robert A. Caro zijn een voorname bron.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter