Lezing: Otto Plantema, Wildlife rondom Antarctica

De bekende Nederweerter natuurfotograaf Otto Plantema vertelt over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de vele natuurreizen naar Antarctica en de ver afgelegen, meestal onbewoonde eilanden rondom Antarctica.

Albatrossen en Pinguins

In het eerste deel van de lezing vertelt Plantema over de albatros. De albatros is een globetrotter en is in zijn broedgebied rondom Antarctica bijzonder kwetsbaar. De meeste soorten waren 10-20 jaar geleden ernstig bedreigd door de trawlervisserij en geintroduceerde muizen, ratten. In zijn nieuwste boek Around the World for Albatrosses heeft Otto in 220 schitterende foto’s het leven van de 21 soorten albatrossen, van broedrituelen tot oriëntatie op zee tot beschermingsprojecten weergegeven. Het boek is voor €19,95 te koop in de pauze.

Na de pauze toont Otto aan de hand van zijn prachtige foto’s het gedrag en biotoop van de vier pinguïnsoorten die op Antarctica broeden, met o.a. de ervaringen in de enorme keizerspinguïn kolonies op het twee meter dikke zeeijs in de Weddell Zee.

Natuurfotograaf Otto Plantema

Otto Plantema is een internationaal bekende natuurfotograaf. Al tijdens zijn studie in de jaren zeventig trok hij er op uit met zijn tent naar bestemmingen als Groenland, Spitsbergen en de Falklands. Hij gaat op zoek naar vogels in actie in hun natuurlijke leefomgeving. De laatste twintig jaar bezocht hij bijna jaarlijks Antarctica en de sub-antarctische eilanden voor zijn favoriete vogels: de albatrossen en pinguïns. Otto publiceert zijn reisverhalen met zijn foto’s in internationale foto- en vogeltijdschriften. Zijn foto’s zijn beschikbaar op websites als Buiten-beeld en Minden pictures. Kijk voor een voorproefje van de schitterende foto’s op www.pbase.com/otto1.

Nederland Leest

Een deel van de toegangsprijs is bestemd voor het beschermingswerk voor albatrossen (Taskforce Albatross van Birdlife). De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Fotogroep Weert tijdens de campagne Nederland Leest.

In het kader van Nederland Leest wijden we de gehele maand november aan het thema Duurzaamheid. Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne.

Waarom het thema Duurzaamheid?
In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

 

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter