Lezing: Kinderen van zwarte bevrijders

Mieke Kirkels vertelt over de verzwegen geschiedenis van kinderen van zwarte bevrijders na de Tweede Wereldoorlog en de nagenoeg onbekende deelname van zwarte Amerikanen aan de bevrijding van Europa.

Lezing in samenwerking met het Erfgoedhuis in het kader van ’75 jaar bevrijding’.

‘Niet van hier’

Naar schatting zijn in ons land in totaal 8.000 bevrijdingskinderen geboren vanaf 1945. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.

De acceptatie van kinderen die geboren werden uit de korte relaties met Limburgse meisjes verliep minder soepel. Ze werden om hun uiterlijk gezien als ‘exotisch’, als ‘missiekindjes’ of – onmiskenbaar – als Amerikaantjes. Later in hun jeugd hadden ze het zeker niet gemakkelijk. Het meest leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven.

In het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders – een verzwegen geschiedenis‘ vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven.

Amerikaanse soldaten

Hun biologische vaders waren zwarte Amerikaanse soldaten. De belangrijkste reden was dat destijds de meeste zwarte bevrijders in Zuid Nederland waren gestationeerd voor een bevoorradingsoperatie. De rest van het land had nog een zware en bitterkoude oorlogswinter te doorstaan.
Door vertraging bij de opmars richting Duitsland was de zwarte Quarter Master Service Compagnie langer dan verwacht in het zuiden van Limburg gestationeerd. Zij werden als bevrijders van harte welkom geheten door de bevolking. Voor het eerst van hun leven waren vele Afro-Amerikanen te gast bij witte families.

Over de auteur

Mieke Kirkels (Nederweert 1947) is auteur en public historian. Ze studeerde Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid, werkte in de 80-er jaren als ombudsvrouw (verbetering positie vrouwen op de arbeidsmarkt) en als communicatieadviseur. In 2008 leidde ze het oral history project ‘Akkers van Margraten‘ in het kader van het landelijk project ‘Erfgoed van de Oorlog, ooggetuige verhalen’. Daarop volgde ‘Kinderen van zwarte bevrijders‘.
Ze is research fellow van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg.

Boeken:
– Van boerenakker tot soldaten kerkhof (2009)
– Else Hanöver – oorlogsjaren in Maastricht (2010)
– Van Alabama naar Margraten – herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins (2014)
– Kinderen van zwarte bevrijders – een verzwegen geschiedenis (2017)

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter