Lezing HVR: What’s in a name?

LEZING HVR: WHAT’S IN A NAME?  

Op dinsdag 11 februari 2020 verzorgt Jac Wijnands uit Horn in het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg een lezing over de ontstaansgeschiedenis van voor- en achternamen. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan uitsluitend via lezingen@roerstreekmuseum.nl. Deelname kost € 3,-; voor leden van de Heemkundevereniging is de toegang gratis.

Vroeger hadden mensen een achternaam zoals wij nu een voornaam hebben. Die werd in christelijk Europa meestal ontleend aan de dooppatroon, een heilige. Daardoor waren er vaak dezelfde namen in een dorp. Maar die hield men uit elkaar als Jan van Sjeng, Jan van Pierre of lange Pierre. Napoleon stelde de burgerlijke stand in: elke gemeente moest naam en adres vastleggen. Dat was handig om belasting te kunnen heffen. Een zoon van Jan schreef zijn naam vaak als Janszoon, of Jansz en dat  werd Jansen. Anderen verwezen naar hun woonplek, Op den Heuvel, of naar de naam van hun beroep, zoals Metsemakers, Beckers, Timmermans. Mensen die vanuit een ander dorp kwamen, kregen zo hun naam van Melick of van Herten. Ook waren er grappenmakers: Sul, Naaktgeboren, Poepjes.

Aan de hand van namen van bestaande personen wordt de serieuze maar soms ook vermakelijke ontstaansgeschiedenis van voornamen en achternamen weergegeven.

Jac is een begenadigd spreker die veel publicaties over de lokale en regionale geschiedenis op zijn naam heeft staan.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter