Kerstlichtjes maken met kinderen, smederij in gebruik, muziek van Samenklank

Met de kinderen maken we Kerstlichtjes. Smeden in de smederij. Een optreden van de Mondharmonicaclub Samenklank. We maken stroop. Vandaag wordt de expositie “Winter verbeeld” geopend om 14.00 uur.

De smederij

Op bepaalde zondagen is de smederij van Museum de Locht in bedrijf. Het betreft een eeuwenoud ambacht dat niet alleen stevige spieren maar ook veel vakmanschap vereist.

Stroop maken

Om bietenstroop te maken heeft men suikerbieten en appels nodig in de verhouding 90%/10%. Bieten en appels worden gemalen tot pulp. De pulp wordt 4 uur lang gekookt. De warme massa wordt vervolgens in een houten vorm gebracht en uitgeperst. Het sap wordt gefilterd en in emmers opgevangen. Het sap wordt verder ingedikt door het te koken en zo het water in het sap te laten verdampen. Dit duur vele uren: ongeveer 9 uur bij een volle ketel.
Dan is de stroop klaar en wordt deze in potjes gedaan.
In 1866 waren er in Limburg veertig stroopstokerijen. Daarnaast werd door veel boeren zelf stroop gemaakt van de appels die niet verkocht konden worden. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg stroop als broodbeleg concurrentie van veel andere producten zoals jam, pindakaas en hagelslag.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter