Expositie: “ More Organics“ nu al digitaal te bezoeken

Expositie: More Organics

Organische keramiek in Tiendschuur Tegelen

Museum nog niet open, maar wél te bezoeken via de website

Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen toont vanaf 20 januari een nieuwe expositie met als thema organische keramische kunst. Over de natuur die schoonheid biedt, verwondering en troost. Dat laatste kunnen we in deze tijd goed gebruiken. De geruststellende aanblik van de natuur die ondanks alles doorgaat. Bladeren die verkleuren en eraf vallen, de knoppen die in het voorjaar weer zullen uitlopen en ons dan weer verwennen met bloemen, bladeren en vruchten in de meest wonderlijke vormen. De schoonheid van de natuurt kan overweldigend zijn en is al eeuwenlang een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Laat je inspireren, beroeren en troosten door de prachtige vormen uit de natuur vastgelegd in keramiek door kunstenaars uit binnen en buitenland. Ondanks dat de musea nog gesloten zijn is de expositie wel al virtueel te bezoeken op de website van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen.

 

Kunstenaars van alle tijden en van alle mogelijke disciplines vangen de natuur in hun werk. Schilderijen, tekeningen en foto’s zijn het meest bekend. Deze expositie toont aan dat dit thema ook sculpturaal op prachtige wijze kan worden verbeeld. In 2016 organiseerden we ook al een expositie rondom dit thema. Reden voor een tweede editie is dat er nog zo veel meer kunstenaars zijn met dit thema in hun werk, die ieder op unieke wijze de natuur vertalen naar prachtige keramische beelden.

 

Zo zijn er porseleinen levensechte fragiele bloemen te zien, gemaakt door Nausika Raes (BE).

Eliane Monnin uit Frankrijk maakt ingetogen vormen die een gestileerde plantenwereld laten zien

Claudia Winter (DE) schildert prachtige impressionistische bloemendecors op haar keramiek.

De Deense Malene Hartmann-Rasmussen maakt zeer realistische keramische bloemen en planten met fel gekleurde glazuren. Speels en bont zijn ook de paprika- en artisjokken schalen van Wietske van Leeuwen (NL). Ook vrolijk is het decoratieve gebruiksgoed van Johann Fine (FA). Het zonnige Zuid-Franse Moustiers-Sainte-Marie wordt weerspiegeld in zijn uitbundige werk vol bloemen. Nog meer Franse sferen zijn te genieten in het werk van Sylvie Piaud, met warme en levendige decoraties.

 

Naast deze bonte keramische uitspattingen is er nog heel ander werk te zien. Puur wit, maar wel degelijk organisch. Zo is er het werk van Corrie Bain (GB) met enorme bloemhoofden gemaakt van talloze tere porseleinen blaadjes. Nuala O’Donovan uit Ierland maakt complexe blad- en bloem structuren van porselein. Barbro Åberg uit Denemarken toont prachtige gestileerde vormen die doen denken aan robuuste sponsvormen en koralen. Thérèse Lebrun uit België  en Christine Möhring halen  ook inspiratie uit de zee met respectievelijk tere porseleinen zeepokken, koralen en een wandinstallatie met  koraal van steengoed.  Het werk van Edith Tergau (NL) is zeer zeker geïnspireerd op de organische wereld, maar dan gezien door een vergrootglas, of beter nog een microscoop. Haar werk laat wonderlijke celachtige sculpturen zien, die duizenden malen vergroot en vastgelegd zijn in keramiek.

 

Bezoek expositie:

Zolang de musea nog gesloten zijn is de expositie virtueel te bezoeken op de website van Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Vanaf woensdag 20 januari zijn hier impressies en filmpjes van de expositie te zien. In deze korte filmpjes zoomt conservator Sacha Odenhoven telkens in op een andere keramist en zijn of haar  werk.

 

Deelnemende kunstenaars zijn:

Barbro Åberg (DK) Corrie Bain (GB); Nuala O’Donovan (IE); Johann Fine (FR); Thérèse Lebrun (BE); Wietske van Leeuwen (NL); Christine Möhring (DE); Eliane Monnin (FR); Sylvie Piaud (FR); Nausika Raes (BE); Malene Hartmann-Rasmussen (DK); Edith Tergau (NL); Claudia Winter (DE).

 

Onderstaande kunstenaar zal tijdens de expositie persoonlijk aanwezig zijn en een lezing  verzorgen (reserveren verplicht):

28 februari 14u: Edith Tergau (NL)

 

 

Voor meer informatie zie: www.tiendschuur.net, of vraag naar Sacha Odenhoven, conservator /manager, info@tiendschuur.net, 077-3260213. Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen,

Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen. Tijdens lockdown: gesloten. Na lockdown: open di t/m zo 11.00  – 17.00 uur.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter