De Kulturkampf en de kloosters in Limburg

Op dinsdag 15 januari 2019 verzorgt Peter Nissen vanaf 19.30 uur in het Heemkundemuseum in Sint Odiliënberg een lezing met als titel De Kulturkampf en de kloosters in Limburg. Voor HVR-leden is de toegang gratis. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Van hen vragen wij een bijdrage van € 2,50. Vroegtijdige aanmelding is wenselijk. Dat kan uitsluitend via lezingen@roerstreekmuseum.nl.

Aan het eind van de 19e eeuw streken Duitse kloostergemeenschappen op Limburgse bodem neer: op kasteel Frymerson in Sint Odiliënberg woonden tijdelijk zusters karmelietessen en in Vlodrop stichtten franciscanen College Sankt Ludwig. Hun komst had te maken met een strijd tussen de Pruisische overheid en de rooms-katholieke kerk in Duitsland, die bekend is geworden als de Kulturkampf. Wat was de voorgeschiedenis van die strijd en waarom werden de pijlen juist op de kloosters gericht? Waarom vestigden ze zich in Limburg en welke betekenis hebben zij hier gehad? Deze vragen en nog veel meer onderwerpen komen aan bod in de lezing.

Peter Nissen groeide op in Linne en is kerkhistoricus en hoogleraar. Hij is al vele jaren lid van de Heemkundevereniging Roerstreek en publiceerde tientallen artikelen in de jaarboeken van de vereniging.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter