Arnaud Askoy (FRA)

Hij lijkt op Brel. Hij klinkt als Brel. Alles aan Arnaud Askoy ademt Jacques Brel.

In het populaire tv-programma Chansons! kregen Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in Matthijs’ favoriete brasserie Mascotte in Montmarte een privéconcert van Arnaud Askoy. Rob Kemps, Brel-fan in hart en nieren was diep onder de indruk. Vrijdag 30 september geeft Askoy zijn eerste concert in Nederland, in Theater Heerlen. Een première.

Toen Arnaud jong was vond zijn omgeving al dat hij op Brel leek. Toch zou het nog een poos duren voordat de grote chansonnier – volgens velen dé grootste – een rol in zijn leven kreeg. Dat gebeurde pas toen hij op een markt een oude elpee van Jacques Brel tegenkwam. Hij wou wel eens horen wie die Brel nu was en nam de plaat mee. Arnaud was verkocht. Hij koos Askoy als artiestennaam – de Askoy II is het zeiljacht waarmee Jacques Brel ooit naar de Stille Zuidzee trok – en zingt sindsdien liedjes van Brel en van zichzelf.

De belofte van Brel

Iedere woensdagavond kon de chansonliefhebber Askoy de afgelopen winter zien optreden in het sfeervolle Alhambratheater in Parijs. In september komt hij voor het eerst met zijn La Promesse Brel naar Nederland. Hem op toneel zien is een ware belevenis. In een kostuum uit de jaren 60, een microfoon en spotlights uit die tijd, het gezicht van Brel en de stem van Arnaud Askoy…  Nee, Askoy is geen Brel, maar als je hem ziet en hoort, zou je dat wel denken. Hij brengt de belofte van Brel naar het podium, een ambitieuze belofte vol nederigheid.

Inleiding door Dick Gebuys

Dick Gebuys geeft voor het concert een inleiding over het Franse chanson in de INGzaal. Dick Gebuys is leraar aan het Sintermeertencollege in Heerlen.  Al tijdens zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam schreef hij chansons en conferences in het Frans. In zijn boek Berini (Heerlen: Uitgeverij Leon van Dorp, 2018) schreef hij over Jacques Brel, Georges Moustaki, Léo Ferré, Marie Laforêt en Boris Vian. Later volgden verhalen over Gilbert Bécaud en Arno Hintjens. Onlangs voltooide hij een boek over de chansonnier Mouloudji. Bij de voorbereiding van dat werk ontmoette hij Arnaud Askoy en genoot hij van een van zijn optredens in het Alhambra Théâtre. Het werd zijn droom om Askoy naar Heerlen te halen.

Deel deze activiteit:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter